Eregallerij
Onze ambassadeur Jan Leurink
Ambassadeur Martin Kruidhof
De Lindenhof restaurant met suites. Een zaak met een ziel, waar je zalig kunt genieten van culinaire
verwennerij, en warm en stijlvol decor, een gastvrij onthaal, en daarna een overnachting in één van onze prachtige suites met de volgende ochtend een tien gangen ontbijt door de chef zelf klaargemaakt dat is de Lindenhof in Giethoorn.
Voor de zomer dag hebben we een royale mooie sloep waar u gebruik van kunt maken met een
persoonlijke “kapitein” die u tijdens de rond vaart informatie over het prachtige Giethoorn kan vertellen en u de mooiste plekjes kan laten zien en dit allemaal onder het genot van een royaal gevulde picknickmand.
Martin is tevens ambassadeur van de Twentse Alliantie van Ambachtelijke Koks, een club enthousiaste vakmensen die staan voor puur, passie en het ambacht.
Martin en Marjan
Een woordje van ons erelid Barth Brandt (overleden 20-4-2013)
Na de hotelvakschool in Amsterdam ben ik via Diker & Thijs, Amsterdam een luxe restaurant waar kreeft, kaviaar, foie gras en Zeeuwse oesters (er was zelfs een oesterprikker in dienst) heel gewoon waren, mijn eerste functie was commis garde-manger' daarna aide de fourneau en tournant, allemaal namen die helaas verloren zijn gegaan!
Daarna nog verschillende bedrijven in Nederland o.a. de Beukenhof in Oegstgeest en toen naar het buitenland (zeer aan te bevelen) in Duitsland, de Elzas, waar ik op m'n vrije dag naar goede restaurants ging eten, daar heb ik veel van geleerd!
Toen ben ik in Enter (of all places!) terecht gekomen waar ik Els leerde kennen, haar vader had een oud boerderijtje gekocht, zelf opgeknapt met handlangers en als Twensche Hoeve geopend.
Wij verkochten er pannenkoeken, haantjes v/h spit, schnitsels e.d., na een half jaar ongeveer hebben wij de spijskaart mede omdat er veel zakenmensen kwamen lunchen en dineren, veranderd in een luxere kaart.
Het liep heel goed tot dat het bedrijf in November 1969 geheel afbrandde en ik een half jaar moest bouwvakkeren, Els zorgde ondertussen voor nieuw te bestellen inrichting, serviesgoed, linnen enz.
Ruim een half jaar later openden wij de deuren van ons nieuwe restaurant, een paar jaar later,was er ineens de Michelinster en werden wij uitgenodigd bij de Alliance Gastronomique, daar hebben wij veel profijt van gehad vergelijkbaar met de Twentse-AAK waar je immers door kennisuitwisseling, meedenken met het onderwijs je sociale gezicht laten zien zoals jullie al diverse malen hebben getoond, present zijn bij diverse manifestaties e.d.
De Twentsche Hoeve brandde nog een keer af in 1980 en wij heropenden weer in 1982 en gingen door tot 1991 omdat bij mij M.S. werd geconstateerd in 1986, het werd toch te zwaar.
Een ding heb ik wel geleerd, zonder Els had ik het nooit zo ver kunnen brengen..
Een woordje van ons bijzonder lid Thea Kroese
In 2007 ben ik gestopt ( VUT) als directeur van de Twentse Academie van streekcultuur, het Van Deinse Instituut. Nu heet dat TwentseWelle. Ik blijf officieel als adviseur actief voor dit Instituut dat in april 2008 de poorten opent van het nieuwe gebouw in Roombeek in Enschede. Tot 1996 was ik docente Frans, Nederlands en wiskunde bij het middelbaar onderwijs.
De laatste vijftien jaar ben ik free-lance medewerker bij RTV-OOST. Ik heb meerdere programma’s gemaakt, gepresenteerd en geproduceerd voor radio en TV. Twaalf jaar lang was ik de TV-kok van RTV-OOST en als zodanig werd ik gevraagd een toespraakje te houden bij de oprichting van de TAAK. Logisch dus dat ik iets heb met die organisatie en ik voel me, hoewel ik geen kok ben, bij de TAAK als een vis in het water. Ik wil graag mijn steentje bijdragen binnen dit netwerk, zeker als er iets valt te organiseren. Het is ook een prachtige combinatie met de lezingen en presentaties die ik verzorg
in en buiten de regio. Ik ben getrouwd met “mienen Johan” die met zijn kalme karakter een prachtige tegenhanger is van mijn drukke natuur. Misschien zijn alle chemici wel zo rustig. Wij hebben een zoon en twee dochters, waarvan slechts één dochter Twente trouw is gebleven.
Hobby’s? Koken natuurlijk en tuinieren, wandelen, fietsen en lezen, heel veel lezen.
Als vrijwilliger houd ik me bezig met de streektaal en met de uitgeverij TwentseWelle en zit ik in een overlegorgaan voor een leefbaar platteland ( toerisme en public relations ).
Kortom, ik had een droombaan en ik heb een droomleven.
Genoeg te doen om samen met Johan deel te blijven uitmaken van de maatschappij en het grote voordeel van “vutter” is, dat als je druk bent, je er zelf voor hebt gekozen. Wat een vrijheid en wat een luxe!
Annemieke Punte
Een woordje van ons bijzonder lid Adriaan Ruiter
Per 1 januari is Adriaan gestopt als docent consumptieve technieken aan het ROC van Twente. De grootste taak bij het ROC was het verzorgen van de lessen voor de zelfstandig werkende koks niveau 3. In 1981 heeft hij de overstap gemaakt naar het onderwijs. In de jaren daarvoor heeft hij oa. gewerkt als kok bij Grand hotel Scheveningen, Hotel de Witte bergen in Laren, Grand Hotel Trois Epis in Turckheim, Elzas en het Amstel Hotel te Amsterdam.
Daarna heeft hij de overstap gemaakt naar de bediening om 2 jaar als gastheer te werken bij het Hilton Hotel te Amsterdam. Bij het Hilton kreeg hij de mogelijkheid om te solliciteren naar de functie van assistent Food & Beverage controller. Deze taak is 2 jaar vervuld bij het Hilton en daarna nog 3 jaar bij het Sheraton Hotel te Geldrop om daarna de overstap te maken naar het onderwijs. In die tijd heeft Adriaan de 2e graads lerarenopleiding consumptieve technieken gevolgd welke met goed gevolg is afgesloten.
Adriaan, die gestart is met de opleiding in de brood en banketbakkerij, vervolgens de slagerij en daarna naar de Horeca, heeft de sporen ruimschoots verdiend. In de jaren als docent waar hij zeer veel koks in Twente heeft leren kennen heeft hij zeker niet stil gezeten. Hij bleef op de hoogte van alle veranderingen en technieken middels verschillende docentenstages. De Librije, Parkheuvel, Chateau Neercanne, Chateau St. Gerlach, Comme Chez Sio en Trois Gros zijn enkele van de vele bedrijven waar hij regelmatig een kijkje nam.
Naast de Horeca met al zijn facetten is het sportief bezig zijn ook belangrijk. Vele fietstochten met An in de vakanties, kamperen en het buitenleven zijn nog steeds zijn grote passie.
Op de vraag wat hij na zijn werkzame leven gaat doen is steevast het antwoord, gewoon doorgaan met het reizen en toch nog wat willen betekenen voor het onderwijs en de Horeca. Adriaan Ruiter, een onderwijs-/ horeca man draagt de Twentse Alliantie van Ambachtelijke Koks een warm hart toe.
Na mijn pensionering heb ik mij aangemeld bij de PUM (program uitzending management) voor deze organisatie heb ik verschillende missies mogen uitvoeren die betrekking hebben op horeca en onderwijs.
In Kosovo – Pristina, Rusland / Siberië – Chelyabinsk, Eritrea – Asmara, Indonesië – Makassar, Mozambique – Nuarra, Nepal – Kathmandu, Oekraïne – Charkov en Cherkassy, Niger – Niamey, Suriname – Paramaribo, Ethiopië – Addis Ababa en Bolivia – Cochabamba.
Andere activiteiten zijn:
Lid zijn van C-C-N- (Cuisine culinair Nederland) in Enschede, waar ik de chef ben van eén van de groepen en de graad van “Grand Maître de cuisine) heb behaald. In de Hasseler Es geef ik kookles aan een senioren kookgroep met als doel zelfstandig een maaltijd bereiden.
Bij het Symphonie orkest Elad in Hengelo staat mijn lessenaar bij de strijkers groep “viool”, van dit orkest ben ik de voorzitter.
Reizen zoals, fietsen, vliegtuig of wandelen blijft in het pakket, we hebben (mijn vrouw en ik) fiets of vliegreis gemaakt naar o.a West-Canada een gecombineerde reis door China en fiets tochten o.a. naar St. Petersburg, de Donau stroomafwaarts gevolgd tot aan punt Nul en dat is de Zwarte zee bij Sulina.
Ook fiets of wandel ik in het kader van mantelzorg met een man of vrouw die minder valide is.